Hogyan válasszunk kötelet?

Kötelek a háztartásban

A különböző köteleket már nagyon rég óta használjuk a legkülönbözőbb dolgokra. Már a történelem előtti időkben is jó szolgálatot tettek  a vadászat, vontatás, lekötés, emelés és mászás során. Az első kötelek valószínűleg vadon nőtt növények összesodrásával készültek, amit az évek során folyamatosan csiszolt az emberiség. Mára számtalan területen találkozhatunk különféle kötelekkel: csomagolás, díszítés, korlát, mászóka, teheremelés, rögzítés…stb.

Sok fajtájuk van, ám anyagukat tekintve már szűkíthető a kör, és ez alapvető tulajdonságaikat is meghatározza. A lenti leírás segít egy kicsit eligazodni abban, hogy milyen célra melyik kötelet válasszuk.


Természetes alapanyagú kötelek

Bár sok esetben a természetes alapanyagú kötelek kevésbé stabilak, mint műszálas társaik, azonban vannak olyan területek, ahol mégis nélkülözhetetlenek. Az állatok körül elképzelhetetlen, hogy az ember ne természetes alapanyagú köteleket használjon, hiszen ha véletlenül valamelyik állat megrágja, akkor – míg a természetes kötéltől nem lesz semmi baja, – a műszálas kötelek akár az állat pusztulását is okozhatják. Dekorációs célokra is keresettebbek ezek a termékek, mert jobb a tapintásuk, mint műszálas társaiknak.

Kenderkötél

A természetes alapú kender kötelek keresettek a mezőgazdasági állattartás, szállítás és árurögzítés területén. A kötelek szikramentes tulajdonságának köszönhetően használhatók az olajiparban. A kender durva megmunkálású, de időtálló kötél. Látszanak benne a fa szerkezeti elemek, ezért rusztikus hatást kelt. A kender kötél az időjárás hatására egyre edzettebb lesz, a száradás-vizesedés hatására erősödik.

Juta kötél

Mézszínű, szép megmunkálású kötél. Nem annyira bírja a természeti tényezőket (UV sugárzás, víz, hideg-meleg váltakozás). Főként dekorációs célokra használják, illetve ott, ahol előírás a természetes alapanyag (jurta sátrak lekötése).

Sisal kötél

Natúr fehér színű, durva hatású kötél. Erős szálainak köszönhetően nehezen vágható, téphető. Macskakaparók készítésére használatos.

Műanyag kötelek

A savak, lúgok, olajok többségének jól ellenállnak a műanyag kötelek, azonban magas hőmérsékleten nem használhatók.
Egyes műanyag kötelek szakítószilárdsága napfény hatására romlik, bár vannak UV stabil termékek is.  Többségük túlterhelés esetén eredeti hosszánál akár 50 százalékkal is nagyobbra nyúlik, így ez egy biztos intő jel a szakadás előtt.
A műanyag kötelek hátrányai a kenderrel szemben, hogy rosszabb a fogásuk, megcsúszva felsértik a tenyeret, a kopásra és a dörzsölődésre érzékenyek, valamint bizonyos kötések esetén kevésbé stabilak – a kenderen a csomó jobban szorul, mint a műanyag kötélen.

Cordel kötél

Kis fajsúlyú, ezért a víz felszínén lebeg. Savakkal, tengeri organizmusokkal és a rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós, visszadolgozható. Általános használatra ajánlott. Szép hófehér színű, laza szerkezetű kötél.

PPTEX kötél

Kis fajsúlyú, a természetes anyagokhoz – például kender – hasonló színben készül. Közkedvelt felhasználási területe: kordon, dekoráció, hinta, mászó, csomagrögzítő, kötélhúzás, tornatermi mászókötél.  Jól bírja a vizet, UV sugárzást, szép megmunkálású kötél, halvány szürke színben.

Poliészter kötél

Erős, tartós, magas kopószilárdságú kötél. Alacsony nyúlási értéke van, savaknak, lúgnak kiválóan ellenáll. A vízben elmerül. Jól bírja az UV sugárzást és a vizet.

Polipropilén kötél

Kis fajsúlyú, ezért a víz felszínén lebeg. Savakkal, tengeri organizmusokkal és rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós, általános használatra. UV sugárzást nem bírja annyira jól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.