Mire figyeljünk költözésnél a dobozválasztáskor?

Egyszer minden ember életében eljön az a pillanat, amikor új otthonba költözik (néhányunknál többször is). Az első dolog, ami ilyenkor az eszünkbe jut, hogy dobozt szerezzünk valahonnan, hogy a lakás kincseit biztonságban tudjuk a költözködés idejére. Összegyűjtöttünk egy pár fontos gondolatot, hogy mire is érdemes figyelni a dobozválasztásnál.

 

1) Méret

 

Bár jó ötletnek tűnik minél nagyobb dobozt választani, mert egyszerre sok minden elfér benne, de nem javasoljuk. Ha egy nagy dobozt telepakolunk, akkor azt nagyon nehéz mozgatni és felemelni. Olyan esetekben lehet jó nagy dobozokat használni, amikor könnyű súlyú, és terjedelmes dolog kerül bele (pl: paplan, párna). A legkönnyebben kezelhető méret nagyjából 40 cm hosszú, és 30 cm széles. Ha kifejezetten nehéz tárgyakat teszünk bele (pl: könyveket), akkor célszerű ennél kisebb méretet választani, hogy teli állapotában is elbírjuk. Gondoljunk arra, hogy nem egy nehéz dobozt kell majd cipelnünk, hanem sokkal többet. Az elsőnél még lehet, hogy fittek vagyunk, és elbírjuk. A  huszadiknál már nem biztos….

 

2) Ragasztás

 

Miután megtaláltuk a megfelelő méretet, és beletettük az elcsomagolandó tárgyainkat, le kell valahogy zárnunk a dobozt. Számtalan típusú ragasztószalag létezik, itt is van egy két trükk, amire érdemes odafigyelnünk. A ragasztószalag választása során ne a legolcsóbbat keressük. Ezek a típusú szalagok arra jók, hogy bosszúságot okozzanak az embernek. Mire az egyik oldalán ráragad a dobozra, a másik oldalán már fel is kunkorodik. És még ha rajta is marad, a szállítás során biztosan szét fog nyílni, mert a mozgás hatására a doboz szétfeszíti. Ha már megvettük a ragasztószalagot, és azt tapasztaljuk, hogy nem tapad megfelelően, akkor érdemes úgy leragasztani a doboz mindkét oldalát, hogy a ragasztószalag csíkok összeérjenek. Önmagához mindig jobban tapad a ragasztószalag, mint a papírhoz. Így stabilabb lesz a doboz zárása.

 

3) Hely kitöltése

 

Mindegyik kartondoboz úgy van kitalálva, hogy a bele csomagolt áru teljes egészében kitöltse, ekkor a legerősebb. Ha mi a költözködés során úgy pakolunk bele, hogy nagy helyek vannak szabadon a tárgyaink között, akkor a dobozokat egymásra pakolva összeroppannak, és nem fognak megfelelő védelmet nyújtani az értékeinknek. Ezért mindig használjunk valamilyen térkitöltőt. Vannak környezetbarát, biológiailag lebomló térkitöltő chipsek is, de akár az újságpapír is jó megoldás lehet.

 

4) Jelölés

 

Ahhoz, hogy könnyebben találjuk meg, hogy mit hova csomagoltunk el, érdemes ráírni a dobozra, hogy mi van benne. A vastag alkoholos filccel írt feliratok messziről is jól láthatóak, és nem kell minden egyes dobozhoz egyesével odamenni. Célszerű mind a négy oldalára ráírni a tartalmát, mert a lepakolásnál nem lehet tudni, hogy mi kerül mellé, és melyik oldalról. Így elkerülhetjük, hogy a többi doboz eltakarja a címkézést. Nem utolsó sorban az írás jelöli azt is, hogy melyik a doboz teteje, és melyik az alja, és így nem fognak a benne lévő dolgok kiborulni.

 

Különböző méretű kartondobozok raktárról: fortempack.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.